maanantai 8. syyskuuta 2014

Oppimaan oppiminen - artikkeli tehtävä 1

Lehti - Diabetes
Helmikuu 2014, 1

Tiivistelmä artikkelista suositeltavaa syömistä

Enemmän pehmeitä rasvoja, pähkinöita, D- vitamiinia ja täysjyväviljaa. Vähemmän punaista lihaa, sokeria ja kovaa rasvaa.

Edellisissä suosituksissa keskityttiin ravintoaineisiin ja niiden määriin. Nyt suosituksissa puhutaan ravintoaineiden ohella paljon ruokavalion kokonaisuudesta ja laadusta. Vitamiinien ja proteiinien rinnalla puhutaan siis suoraan ruuasta, professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta kertoo.
 Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen terveellinen osanen kuten vaikkapa siemenet. Mikään pikkuasia ei pelasta, jos kokonaisuus on huono, lisää ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab.





Sokeri on ruokamaailman pahis!! Lisätty sokeri saisi kattaa päivän energian saannista vajaan kymmenesosan.
 Sokeri ei myöskään muutu terveellisemmäksi, vaikka valkoisen sokerin sijasta käyttäisi intiaanisokeria, ruskeaa sokeria, hunajaa, ruokosokeria tai hedelmäsokeria. 
 Sokeripitoiset herkut on terveellisintä syödä aterian yhteydessä - eikä silloinkaan suuria määriä kerralla.

Sydänliitto suosittelee ruokavalioon kahta kananmunaa viikossa.

Kalaa ja kasviksia punaisen lihan sijasta!

Pähkinästä purtavaa
Moni on tottunut pysymään kaukana pähkinöistä, koska ne sisältävät paljon rasvaa. Nyt ravitsemussuositus ohjeistaa syömään pähkinöitä.
- Pähkinät sisältävät paljon hyviä kasvikunnan rasvoja, kuituja, kivennäisaineita, vitamiineja ja valkuaisaineita.
 Sopiva annos pähkinöitä on 200-250 g viikossa eli 30g päivässä.

Puoli kiloa kasviksia!
Kasviksia kannattaa valita monipuolisesti ja vaihtelevasti sen sijaan että tyytyisi muutamaan tutuimpaan.

Pehmeämpää rasvaa.
Arjen valinnoissa auttaa kolmanneksen sääntö: jatkuvaan käyttöön kannattaa valita vain tuotteita, joissa rasvan kokonaismäärästä korkeintaan kolmasosa on tyydyttynyttä rasvaa.

Lisää D- vitamiinia.
D-vitamiinin suositus on noussut. Alle 75- vuotiaiden päiväannos on nyt 10 mikrogrammaa ja yli 75- vuotiaiden 20 mikrogrammaa, Mikael Fogelholm ja Ursula Schwab kertovat.





2 kommenttia:

  1. Kiitos. Nyt blogi näkyy hienosti.
    Mielenkiintoiset artikkelit olit löytänyt. Mitä hyötyä koet ammattilehdistä olevan itsellesi matkalla kohti lähihoitajuutta??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tulee uusia tutkimustuloksia niin pysyy niistä ajantasalla, ammattilehtiin on koottu oman alan asioita. Saa uusia näkökulmia koska niissä lehdissä on niitä _Oma tarina_ artikkeleita joissa kerrotaan omia kokemuksia sairaudesta.

      Poista